Als je van plan bent om je muren te stucen dan kan het zijn dat je radeloos bent. In de loop der jaren zijn er steeds meer soorten stucwerk ontstaan. Zoveel keuze maakt het niet makkelijk om te beslissen voor welk type stucwerk je nu moet kiezen. Met wat bruikbare tips en informatie proberen wij de keuze voor jou gemakkelijker te maken.

Wat is stucwerk nou eigenlijk?
Stucwerk is een methode waarmee muren voorbereid of gedecoreerd kunnen worden. Stucwerk kan decoratief functioneren of ter voorbereiding voor verdere afwerking dienen. Iemand die stucwerk op muren en plafonds aanbrengt wordt een stukadoor genoemd. Een stukadoor is gespecialiseerd in stuc- en pleisterwerk.

Varianten stucwerk
Bij stucwerk kennen we een hele hoop varianten. De twee hoofdvarianten stucwerk zijn glad stucwerk of stucwerk met een structuur. Glad stucwerk dient aangebracht te worden voordat begonnen kan worden met het versieren, schilderen of het behangen van muren. Van belang is dan natuurlijk dat de muren egaal en glad zijn. Een andere optie is om stucwerk met een structuur aan te brengen, ook wel sierpleister genoemd. Stucwerk met een structuur heeft voor een decoratieve functie.

Type stucwerk
Er zijn veel varianten stucwerk waarmee muren afgewerkt kunnen worden. Om het kiezen niet al te moeilijk te maken hebben we een selectie gemaakt van de soorten stucwerk die het meest worden gekozen. Hieronder volgt een korte uitleg per type stucwerk:

1 .Spackspuitwerk
Dit type stucwerk is interessant als je op zoek bent naar een goedkope en snelle oplossing om muren of plafonds af te werken. Spackspuitwerk wordt in twee lagen aangebracht. Als eerste wordt de muur gladgestreken, kleine gaatjes en oneffenheden worden op deze manier weggewerkt. Vervolgens wordt er een tweede laag aangebracht waarbij de structuur gecreëerd wordt. Hierbij kun je de keuze maken tussen een grove of een fijne korrelstructuur. Voordat er gestart kan worden met spackspuitwerk dient alles wel afgedekt te worden, tijdens het spackspuiten ontstaan er namelijk spetters. Vrijwel alles dient te worden afgedekt, zoals de meubels, deuren, vloeren en alle andere spullen in de ruimte.

Voordelen spackspuitwerk

  • Goedkoopste oplossing
  • Snel aan te brengen

Nadelen spackspuitwerk

  • Bijna alles dient afgedekt te worden
  • Beperkte structuurkeuze

 

2. Behangklaar stucen
De sleutel tot een goede en langdurige wandbekleding. Kies voor behangklaar stucen als je muren behangen moeten worden. Voordat er begonnen kan worden met het behangen is het van belang dat alle oneffenheden en gaatjes worden weggewerkt. Om hiervoor te zorgen is behangklaar stucen de beste optie. Bij behangklaar stucen worden de muren egaal gemaakt zodat er gestart kan worden met het behangen van de muren. Behangklaar stucwerk is goedkoper dan sausklaar stucwerk, dit komt doordat de muren iets minder glad worden gemaakt. Dat scheelt tijd en werk voor de stukadoor.

Voordelen behangklaar stucen:

  • Goedkoper dan sausklaar stucen
  • Zorgt dat wandbekleding lang meegaat

Nadelen van behangklaar stucen:

Niet geschikt om over te schilderen

3. Sausklaar stucen
Niet alle muren zijn geschikt om direct te gaan schilderen. Voor een mooi eindresultaat dienen de muren egaal te zijn. Van belang is dan natuurlijk dat oneffenheden weggewerkt worden. Voordat er een likje verf kan worden aangebracht wil je natuurlijk wel dat het er superstrak uitziet.

Voordelen sausklaar stucen:

  • Strakke uitstraling
  • Perfect ondergrond voor o.a. muurverf, behang en tegelwerk
  • Maak het makkelijk om verf aan te brengen

Nadelen sausklaar stucen:

  • Arbeidsintensieve klus

4. Sierpleister
Bij sierpleister draait het vooral om de structuur dat voor een fraaie en decoratieve look zorgt. Een groot voordeel van sierpleister is dat er vaak gekozen kan worden om het in kleur aan te brengen. Ook zijn er verschillende structuren waaruit gekozen kan worden, structuren zoals: fijn, middel en grof. Sierpleister is een goede keuze als je op zoek bent naar iets wat kras en stootvast is, het is namelijk een van de sterkste afwerkingsvormen.

Sierpleister is een verzamelnaam. De meest bekende sierpleister varianten zijn: Spachtelputz , Rustiekputz en Granol.

  • Spachtelputz stucwerk
    De meest gekozen sierpleister is spachtelputz, een sierpleister met een redelijk grove structuur. Spachtelputz is stootvast en kent een fijne tot grove korrelstructuur.
  • Rustiekputz stucwerk
    Rustiekputz is een sierpleister met een grovere korrelstructuur dan spachtelputz. Deze variant is bekend door de kleine groeven.
  • Granol stucwerk (structuurputz)
    Granol is te vergelijken met rustiekputz. Dit patroon is alleen een stuk grover en is tevens de meest grove sierpleister.

Voordelen sierpleister

  • Kleur- en stootvast
  • Geschikt voor binnen- en buitenmuren
  • Kan vaak in kleur worden aangebracht
  • Zorgt voor een decoratieve look

Nadelen sierpleister

  • Lastig te repareren bij beschadiging
  • Je moet maar net van de structuur houden

Plafond stucen
Plafonds kunnen op drie manieren gestuct worden. De drie manieren zijn: spackspuitwerk, glad stucwerk of d.m.v. een schuurplafond.

Voor welk soort stucwerk moet ik kiezen?
Voor welk variant stucwerk je moet kiezen is voornamelijk een stijlkeuze. Daarnaast kan het per ruimte verschillen wat de beste optie is. Bekijk van te voren goed wat de voor- en nadelen zijn per type stucwerk en maak dan een afweging. Vergeet niet naar de kosten per type stucwerk te kijken. Per type stucwerk kunnen de prijzen variëren.

Hoeveel kost stucen?
Stukadoors berekenen hun prijs in het algemeen vaak aan de hand van een m² prijs. Per type stucwerk kunnen de tarieven verschillen. Nieuwsgierig naar wat het stucen voor jouw project gaat kosten? Lees hier wat het stucen per type stucwerk gemiddeld kost.

Zelf stucen
Stucen is een ambacht op zich. De kans dat je dit leest en een overall aantrekt om te gaan stucen is klein. Zeker als je het nog nooit eerder hebt gedaan. Onmogelijk is het niet, tijdrovend en moeilijk wel. Als je van plan bent om het zelf te doen begin dan niet zonder een goede voorbereiding. Alleen als je de goede tools kiest en van te voren oefent kun je succesvol stucwerk aanbrengen.

Stucwerk laten aanbrengen door een professional
Als je niet zo veel ervaring hebt met het aanbrengen van stucwerk of weinig tijd hebt, is de beste keuze om het stucwerk aan een stukadoor over te laten. Bij vakmanvinden.nl kun je op zoek gaan naar stukadoors en meerdere offertes bij verschillende stukadoors in jouw buurt aanvragen.